Scroll Top
Bowling
Bowlamo vsi
Bowling je pravzaprav preprosta igra. Zakotališ kroglo po progi in z njo podreš keglje. Prav zato je igra tako priljubljena že toliko časa. Igra je v raznih oblikah znana že od nekdaj - zbijanje kegljev s kamnom ali kroglo. Število kegljev se je spreminjalo (7, 9, 10).

Leta 1895 je bil ustanovljen ABC (American Bowling Congress) zato, da bi poenotili pravila igre. Danes je bowling svetovno uveljavljena igra, igra se v 140 državah, samo v Ameriki je preko 250.000 stez in več kot 89 milijonov igralcev. Je igra za zabavo in tudi resen šport, ki ima danes v svetu 17 milijonov registriranih igralcev. Ti tekmujejo v različnih ligah in prvenstvih. Že nekaj časa pa se svetovna zveza trudi, da bi bowling postal tudi olimpijski šport.

Iz zgodovine bowlinga

Sodeč po najdbah, ki segajo v čas starega Egipta, so bowling poznali že okrog l. 5200 pr.n.š. Angleški kralj Henrik VIII naj bi ga igral s topovskimi kroglami. V Nemčiji in še nekaterih delih Evrope se je razvila igra, pri kateri so igralci s kotaljenjem krogle podirali 9 kegljev. Bowling z 9 keglji se je hitro razširil po Angliji in Ameriki, kjer je postal zelo priljubljen. Med prohibicijo so igro prepovedali, ker so na bowling igriščih tudi kockali in popivali. Da bi se izognili prepovedi, so dodali 9 kegljem še enega in spremenili njihov razpored v obliko trikotnika, ki se uporablja še danes.

Po letu 1946 so se igrišča avtomatizirala in bowling je kmalu postal ena najbolj priljubljenih oblik preživljanja prostega časa v Ameriki. 20 let kasneje se je bowling z 10 keglji razširil tudi v Anglijo, vendar so zaradi pomanjkanja denarja igrišča kmalu začela propadati. Priljubljenost igre je upadala tudi zaradi prezapletenega načina točkovanja, kar pa se je spremenilo z uvedbo računalnikov, ki so šteli točke. V 80-ih in 90-ih letih se je število velikih bowling centrov spet povečalo in še vedno narašča. Pojavile so se še nove izboljšave, kot npr. odbijači, ki preprečijo krogli, da bi se skotalila s proge, kar je v veliko pomoč otrokom. Bowling centri so tako postali zabavni za celo družino in primerni tudi za rojstnodnevne zabave.

STEZA ZA BOWLING

Steza je dolga približno 20 m in široka 108 cm in je popolnoma vodoravna (dovoljeno odstopanje 1 mm).

KEGLJI

Kegljev je 10. Visoki so 38 cm, široki 12 cm in tehtajo približno 1800 gramov. Keglji so postavljeni v trikotnik. Vsa kegelj ima svojo številko – oštevilčeni so od leve proti desni in od spredaj proti koncu. Prvi kegelj, št. 1, se imenuje tudi čelni kegelj.

KROGLA

Krogle imajo premer približno 220 mm in so težke od 8 do 16 funtov (3,8 do 7,5 kg). Hišne krogle so različnih barv, barva označuje težo krogle. Teža krogle v funtih je tudi napisana na krogli. Izberite si primerno težko (ne pretežko) kroglo v katero zlahka vtaknete prste (palec, sredinec, prstanec). Za pomoč pri izbiri krogle lahko prosite osebje.